Sistem Detayları

Nerede Integral ?

Numunelerin test edileceği laboratuvarlar ile üretiminin yapıldığı bölümlerin arasındaki mesafelerin fazla olduğu yerlerde.

Üretimin sürekliliğini korumak için numunelerin hızlı ve güvenilir bir şekilde bir noktadan bir noktaya taşınmasına ihtiyaç duyulan yerlerde.

Laboratuvarlarında kalite yönetim sistemi çerçevesinde üretilen ürünün kalitesini kayıt altına almak isteyen işletmelerde.

Sıcak numune (Metalurji Endüstrisi) ve tozların (Çimento - Kimya Endüstrisi) laboratuvara taşınması ve numunenin döküm analizinin kısa sürede üretim alanına geri döndürülmesi gereken yerlerde.

  • Hat Boruları
    EN10305-1 standartlarına göre soğuk çekme ST37, ST44 ya da S52 kalitede üretilmektedir, 68, 80 veya 110 mm çaplarında ve dış yüzeyi epoksi boya öncesi ISO 8051-1 standartlarına göre SA 21/2 seviyesinde kumlanmaktadır.
  • Hat Dirsekleri
    Dirsekler 1500-2000 mm radyüs ölçülerinde numune fişeklerinin rahat geçişini sağlamak ve hatta tıkanmaları önlemek için özel kalıp makinelerinde hat borularından imal edilmektedir.
  • Boru Kelepçeleri
    Hat Kelepçeleri ya döküm çelikten ya da ekstrüde alüminyumdan üretilmiştir. Boruların sıkıca yerinde tutulması, kelepçelerin içindeki özel çelik halkalar ve kelepçelerin dışındaki vidalarla sağlanır. Hava kaçaklarına karşı sızdırmazlık özel o-ring setleri ile sağlanmaktadır.
  • Gönderme/Alma İstasyonları
    Gönderme ve alma istasyonları klasik pnömatik tüp taşıma istasyonlarından farklı olarak uzun yıllar hizmet verebilmesi ve çıkarabileceği arızalardan kaynaklı iş kaybını minimum seviyeye indirebilmek için ağır hizmet tipi olacak şekilde döküm ve endüstriyel malzemelerden üretilmektedir. Bu istasyonlar tasarlanırken çalışacağı ortamlar göz önünde bulundurularak görsellikten çok işlevsellik ve sağlamlık ön planda tutulmuştur. Talebe göre analog ve dijital gösterge + tuş takımı seçenekleri bulunmaktadır.
  • Tahrik İstasyonları
    Tüp taşıyıcının boru hattındaki hareketi her kapasite için özel olarak tasarlanmış pnömatik aktüatörlü bir valf grubu yardımıyla sistemi pozitif ve negatif şekilde basınçlandırabilen bir güç ünitesi tarafından sağlanmaktadır. Güç ünitesinin kapasitesi, boru hattının uzunluğuna, maksimum hattın yüksekliğine, boru çapına, hareket süresine ve dirsek miktarına göre belirlenir.
  • Diverter
    Bir güç ünitesinin birden fazla üretim ünitesine hizmet ettiği durumlarda, tüp taşıyıcıyı gerekli istasyona yönlendirmek için boru hattı üzerine uygun bir yön değiştirici ünite kurulur. Çoğunlukla kullanılan radyal yön değiştirici ünite ihtiyaca göre 1 giriş 2 çıkış, 1 giriş 3 çıkış, 1 giriş 4 çıkış olarak tasarlanabilmektedir. Tek noktada 4’ten fazla çıkış istenildiğinde ise yatay eksenli yön değiştiriciler kullanılabilmektedir. Yön değiştiricinin çalışması otomasyon sistemi tarafından kontrol edilmektedir.
  • Taşıyıcılar
    Taşıyıcılar boru cidarına karşı minimum sürtünme kuvveti oluşturacak şekilde, taşınacak numune cinsi ve hat özelliklerine göre çeşitli tiplerde tasarlanmakta ve üretilmektedir. Taşıyıcılar taşınacak numunenin cinsine göre alüminyum ya da paslanmaz çelik olarak üretilmektedir. Taşıyıcılar üzerindeki kauçuk elemanlar değiştirilebilir olduğundan dolayı çok uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilmektedir.

Özellikler

Taşıyıcılar

Single two way carriers in both direction.

Hat Uzunluğu

Sistemlerin uzunluğunda herhangi bir sınırlama yoktur.

Güvenlik

Sistem aktif edildiğinde aynı hat üzerindeki bütün kullanıcı girişleri otomasyon sistemi tarafından kilitlenir.

HMI

Taşıyıcı hareket halindeyken ve ayrıca varış noktasına ulaştığında görsel ve sesli göstergeler.

Diverter

Hat üzerinde yönlendiriciler kurarak birden fazla üretim alanından tüp gönderme ve alma özelliği.

Hızlı Teslimat

Sistemler istediğiniz gönderme/alma süreleri çerçevesinde tasarlanır.